Green Tec
Groene premies, leningen en einddatums
Inhoudsopgave

Premies en groene leningen – op wat heb je recht en tot wanneer?
Je elektriciteit op een natuurvriendelijke manier opwekken is goed voor het klimaat én je portemonnee. Al zijn de investeringen in de toestellen best wel pittig. Om de bevolking te stimuleren om mee op de groene kar te springen, riep de overheid de nodige premies en leningen in het leven. Ook banken bieden vaak groene leningen aan. Deze maatregelen drukken de investeringskost zodat jij sneller van de opbrengst kunt genieten.
Hier vind je een overzicht van de belangrijkste premies en groene leningen. Al raden wij je wel aan om altijd grondig te checken bij de juiste instanties waarvoor je in aanmerking komt.
Premies en subsidies
Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen
Als je een warmtepomp plaatst, kom je in bepaalde gevallen in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie. De belangrijkste voorwaarden op een rijtje:
- Als je eigenaar of investeerder bent van een bestaand gebouw. Of als je als deeleigenaar (of VME) een gemeenschappelijke warmtepomp voor je appartementsgebouw wilt plaatsen.
- De premie dient voor een renovatie van een bestaand gebouw in het Vlaamse Gewest of bij de opbouw van een nieuwe woning of appartement door herbestemming. Denk aan een industriepand dat een appartementsgebouw wordt.
- Voor gebouwen die voor 2014 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten of een omgevingsvergunning hebben die al minstens 5 jaar is goedgekeurd.
Op dit moment is er nog geen einddatum voor Mijn VerbouwPremie. Bekijk dus zeker alle andere voorwaarden en uitzonderingen.
Zonnepanelen: premie Fluvius voor kleine installaties
Is het vermogen van je zonnepanelen gelijk of kleiner dan 10 kVA? Dan kom je misschien in aanmerking voor een premie van Fluvius. In dat geval kun je ook een VerbouwLening aanvragen. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:
- De premie geldt voor gebouwen die voor 01/01/2014 op het elektriciteitsnetwerk van Fluvius werden aangesloten of een omgevingsvergunning hebben die al minstens 5 jaar is goedgekeurd. Bovendien mag er nog geen erkende installatie aanwezig zijn.
- Een erkende installateur plaatst of valideert de zonnepanelen en bezorgt jou daarvoor het juiste attest.
- Je moet een digitale meter hebben én je moet de zonnepanelen uiterlijk drie maanden na keuring bij Fluvius aanmelden.
Opgelet: deze premie loopt eind 2024 af waarbij de premie elk jaar zakt. In 2023 is dat nog maximaal 750 euro en in 2024 nog maar 375 euro.
Belastingvermindering voor een laadpaal aan huis
Je kunt tot eind augustus 2024 genieten van een belastingvermindering als je een laadpaal plaatst aan je woning. Ook als huurder. Er zijn maar twee voorwaarden:
- De laadpaal moet gevoed worden met groene energie. Dat kan met eigen zonnepanelen, maar ook via je energiemaatschappij. Check dus eerst je contract.
- Je moet je laadpaal via slimme software Op die manier laadt je wagen automatisch op het moment dat de energie het goedkoopst is.
Hoeveel bedraagt deze belastingvermindering? In 2023 is dat 30 procent op je investering van maximaal 1500 euro per laadpaal en vanaf 2024 nog 15 procent.
Premie nieuwbouw BEN-woning
Door zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen in je nieuwbouw, krijgt jouw woning een lagere E-peilscore. En in dit geval wil dat zeggen: hoe lager, hoe beter. Want als je door deze investering nu een BEN-woning hebt, geniet je van financiële voordelen zoals vermindering op je onroerende voorheffing gedurende vijf jaar. In sommige gevallen moet je zelfs vijf jaar lang geen onroerende voorheffing betalen.
De moeite waard dus!
Voordelig lenen voor particulieren
Mijn VerbouwLening
Bepaalde doelgroepen komen in aanmerking voor de voordelige Mijn VerbouwLening. Daarmee kun je energiebesparende werken laten uitvoeren.
Renovatiekrediet met rentesubsidie
Kocht je in 2021 of later een woning met een lage EPC-score? Als je binnen vijf jaar je woning renoveert en zo een bepaald EPC-label haalt, kom je in aanmerking voor dit type krediet.
Maak gebruik van je hypothecaire lening
Soms is het interessant om je deels afbetaalde hypothecaire lening te gebruiken om je investeringen te financieren. Denk aan een wederopname, herziening of verlening van je hypotheek. Informeer grondig bij je bank naar de voor- en nadelen.
Andere soorten financiering
Voor wie het financieel wat moeilijker heeft, zijn er nog andere financieringsmogelijkheden. Even op een rijtje:
- Vlaamse woonlening
- sociale lening bij een erkende kredietmaatschappij
- goedkope leningen in provincies Limburg en Vlaams-Brabant
- renteloze lening voor renovatie van noodkoopwoningen via het OCMW
Op de website van de Vlaamse overheid vind je meer info.
Vraag jouw gratis offerte aan
Het Green Tec-team

Wesley De Cock

Kevin Van Belle

Andy Bédart
Vraag jouw gratis offerte aan
Contactgegevens
info@green-tec.vlaanderen
0474/384614 Wesley (zonnepanelen, laadpalen)
0470/125775 Kevin (airco, warmtepompen)
Kloosterstraat 12, 9340 Lede
BTW BE0785 792 743